Uppdrag
Vi har genom åren arbetat med en mängd olika uppdrag och projekt. Nedan följer ett axplock, både pågående och avslutade. Undrar du något? Tveka inte att kontakta oss!

The Herds – karavanen av marionettdjur till Sverige i juli
Albaeco är partner till The Herds – ett konstinitiativ för klimat och biologisk mångfald som startade den 9 april i Kongo och kommer till Stockholm 24-26 juli.

Ny rapport från Proteinrevolutionen
Läs den nya rapporten "Svenska proteiner i världsklass" med 12 framtidsspaningar och 10 insatser för en hållbar proteinrevolution.

Vinnovastöd till en framtidsprototyp för skogen
Tillsammans med våra vänner på Beteendelabbet har vi fått stöd från Vinnova genom utlysningen “Framtidsprototyper för en hållbar skogsvärdekedja”.

Formas finansierar vårt projekt Coral Guardians
Vårt projekt Coral Guardians har fått stöd från Formas kommunikationsutlysning 2024 för ett nytt projekt i Indonesien med Mattias Klum.

HåBiMet – hållbart biokol för metallindustrin
Vi är med i HåBiMet, ett projekt som utforskar möjligheterna att ersätta fossilt kol med biokol i metallproduktion.

Ny webbplats för initiativet Svensk Kolinlagring
Svensk Kolinlagring har en ny uppdaterad webbsida. Ny design, bättre navigering och enklare att hitta!

Proteinrevolutionen
Tillsammans med Lunds universitet, Planethon, Beteendelabbet, Proteinish och Jävligt Gott bygger vi en innovationsplattform för att transformera matsystemet. Proteinrevolutionen ska i grunden förändra hur vi producerar, konsumerar och ser på proteiner i Sverige.

Korallernas planet – bok om de hotade och livsviktiga reven
Ny bok av Albaecos Fredrik Moberg ute nu: Korallernas planet – om de hotade reven som format vår egen och planetens historia. Boken är en personlig och initierad skildring av korallreven och deras betydelse för både människor och miljö.

Houdini sportswear - Planetary Boundaries Assessment 2.0
Ny rapport tillsammans med Houdini Sportswear där vi analyserar deras hållbarhetsarbete utifrån forskningen om planetens gränser.

Regenerativt jordbruk: gratis onlinekurs
Regenerativt jordbruk är en kostnadsfri onlinekurs framtagen för jordbrukare, rådgivare och studenter på lantbruksskolor, men den är öppen att gå för vem som helst.

Kurs för grönare städer
Albaeco ansvarar för delkursen “Ekosystemtjänster och blågröngrå lösningar” inom den ett-åriga YH-utbildningen “Green Urban Developer”.

Biologisk mångfald
Äntligen pratar alla om biologisk mångfald. FN-panelen IPBES, det nya rapporteringsdirektivet CSRD, taxonomin för hållbara investeringar och att vi har ett nytt globalt ramverk för att rädda mångfalden är bara några exempel. Albaeco har arbetat med frågan i 25 år baserat på den senaste forskningen. Hör av er om ni behöver långsiktigt strategiskt stöd eller bara en snabbkurs i varför biologisk mångfald angår er verksamhet.

Food planet prize
Under 2020 var Albaeco med och lanserade the Food Planet Prize. Bland annat ansvarade vi för att bygga upp nomineringssekretariatet. Priset syftar till att hitta och belöna initiativ och projekt som snabbt kan bidra till att ställa om matsystemet i hållbar riktning jorden runt. Två miljoner dollar delas ut årligen. Priset har instiftats av Stiftelsen The Curt Bergfors Foundation.

Resilient affärsutveckling
Albaeco medverkar i programmet Hållbart Entreprenörskap 2030 som riktar sig till entreprenörer i Upplandsbygd. Syftet är att stärka det lokala näringslivet att bli mer hållbart och vi bidrar med vår kunskap om vad hållbarhet är i en föränderlig, komplex värld. Åtta väldigt olika entreprenörer är med i programmet som leds av Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling.

Nordic biomimicry
Albaeco har under 2020 varit med och startat Nordic Biomimicry, ett nordiskt center för biomimikry (innovationer och design inspirerade av naturen). På webbplatsen finns aktörer från Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island presenterade, tillsammans med information om vad biomimikry är, samt konkreta exempel på hur det kan användas inom arkitektur, materialtillverkning, medicin m.m.

Svensk kolinlagring
Albaeco är med i projektet Svensk kolinlagring vars syfte är att bygga ett system för att ge svenska lantbrukare ersättning för åtgärder som lagrar kol i jordbruksmark. Målet är att bidra till att hejda klimatförändringarna, öka mullhalt och bördighet, gynna ekosystemtjänster, samt öka skördar och lönsamhet i svenskt jordbruk.

Calvea - strategiskt stöd
Albaeco har ett samarbete med Calvea, en leverantör av trävaror som strävar efter ett genomgripande kvalitets- och hållbarhetstänk längs med hela värdekedjan, från skogsbruk till sågverk och slutkund. Deras affärsidé är att tillhandahålla högkvalitativt konstruktionsvirke till bygghandel och husfabrikanter, samt att göra slutkunderna mer kvalitetsmedvetna och bidra till vinster för både för ekonomi och miljö. Albaeco har bidragit med kommunikationsstöd och forskningsförankring, samt till utvecklingen av bolagets hållbarhetsstrategi.

Coop - expertstöd för hållbarhetsdeklaration
Albaeco bistår Coop i deras arbete med att utveckla och revidera regelverk och metoder för de så kallade hållbarhetsdeklarationerna. Dessa deklarationer visar upp varors hållbarhetsavtryck utifrån tio områden och hittas genom en enkel scanning av en varas streckkod i butiker och kylskåp över hela landet. Albaeco har varit expertrådgivare och bland annat arrangerat expertgruppsmöten för att utveckla de olika parametrarna för biologisk mångfald, övergödning och bekämpningsmedel.

The Earth Logic
Albaeco har hjälpt några av världens mest framstående forskare inom mode och hållbarhet, Kate Fletcher och Mathilda Tham att kommunicera projektet “Earth Logic”.

Den uppfinningsrika planeten
I april 2021 släpptes “Den uppfinningsrika planeten - Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar” av Albaecos Fredrik Moberg. En löftesrik exposé över de vägar vi kan välja genom att arbeta med – inte mot – naturen.
Biomimikry kallas det när biologer samarbetar med arkitekter, ingenjörer och designers för att hitta och efterlikna naturens bästa lösningar. Runt om i världen inspireras allt fler av vår uppfinningsrika natur för att utveckla tekniska innovationer och på andra sätt tackla de utmaningar vi står inför i dag.